. Ma Jeromos napja van.
Szerdán ítéletidőnk lesz
2014-10-21 18:54:44
Szerdán ítéletidőnk lesz

Szerdán ítéletidőnk lesz

Meneküljünk aluljáróba vagy zárt épületbe, ha erős szélbe kerülünk, kerüljük a fákat és az épületekről lelógó tárgyakat - figyelmeztet a katasztrófavédelem a szerdai viharos időjárás miatt. Aki otthon van, maradjon is ott, és zárja be az ablakokat, a cserepes növényeket pedig vigye be az erkélyről.

 Szerdára komoly figyelmeztetéseket adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az ország több területén vörös riasztás van érvényben a várható viharok miatt.

A front előtt, a keddről szerdára virradó éjszaka első felében a Nyugat-Dunántúlon intenzív zivatar is kialakulhat, felhőszakadás, viharos szél, esetleg jégeső (2 cm alatti jégmérettel) kíséretében. A front átvonulását heves szélrohamok kísérhetik, elsősorban a Dunántúlon és Pest megyében átmenetileg 100-110 km/h-t meghaladó széllökésekkel.

Kedden az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) is közleményt adott ki az időjárási veszélyekkel kapcsolatban. Mint írták, a legerősebb széllökések meghaladhatják a 90 kilométeres óránkénti sebességet. Az ilyen erejű széllökések már faágakat szakíthatnak le, fákat dönthetnek ki, ami azon túl, hogy balesetveszélyes, közlekedési akadályokat is képezhet. Az ilyen erős szél megbonthatja az épületek tetőszerkezetét és megrongálhatja az áram- és távközlési vezetékeket is.

Akit a szabadban ér a viharos erejű szél, az keressen aluljáróban vagy épületben menedéket. A vihar idején közlekedők kerüljék el a fákat és az épületekről lelógó tárgyakat. Aki sérült, leszakadt elektromos vezetéket észlel, haladéktalanul értesítse a szakembereket.

A viharos időben az állatok viselkedése is kiszámíthatatlanná válik, ezért mindenkitől azt kérik, hogy figyeljen a háziállatokra.

A katasztrófavédelem azt javasolja, hogy a vihar idején otthon tartózkodók zárják be a nyílászárókat és lehetőleg ne menjenek a szabadba. A ház környékén lévő könnyebb tárgyakat - kerti bútorokat, szerszámokat, cserepes növényeket -, amelyeket felkaphat a szél, vigyék be az épületbe.

A vihar idejére áramtalanítsák az elektromos berendezéseket, a vihar után pedig vizsgálják meg, nem sérült-e meg a lakóház vagy bármelyik közművezeték. Aki a közműhálózat sérülését tapasztalja, értesítse a szolgáltatót vagy a 105-ös segélyhívó számon a katasztrófavédelem műveletirányítási központját.

A viharos időjárással kapcsolatos figyelmeztetések, riasztások mindenki számára elérhetők, ha letöltik a katasztrófavédelem VÉSZ nevű ingyenes alkalmazását okostelefonra vagy táblagépre. Az alkalmazás letölthető a http://www.katasztrofavedelem.hu/vesz linken - írta az OKF közleményében.

A nemzeti ünnepen szabadtéri programot választók időben tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az érvényben lévő riasztásokról a www.katasztrofavedelem.hu, valamint a www.met.hu oldalon - tették hozzá.

Utoljára frissítve: 2014-10-21 19:06:09

További híreink
Módosul a baranyai kormányablakok ügyfélfogadási ideje
A Baranya megyében működő járási kormányablakok, valamint a pécsi okmányiroda ügyfélfogadási ideje december 1-től módosul. Vége az este 8-ig nyitva tartó hivataloknak.
2014-11-26 14:48:51, Hírek, Hasznos Bővebben
Kisiklott egy vonat tolatás közben
Tolatás közben kisiklott négy teherkocsi a Baranya megyei Áta vasútállomáson. Személyi sérülés nem történt, az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják a Pécs és Villány...
2014-10-27 10:07:26, Hírek, Hasznos Bővebben
Tovább zuhan a benzin ára
Tovább csökken az üzemanyagok ára, múlt péntekhez hasonlóan a gázolaj nagykerárát 5 forinttal, a 95-ös benzinét pedig 9 forinttal csökkenti szerdán a Mol – értesült piaci...
2014-10-20 15:59:00, Hírek, Hasznos Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pintér Sándor belügyminiszter új tervezete szerint az online térben elkövetett bűncselekmények felderítésére s...
Bővebben >>