. Ma Auguszta napja van.
Közel 60 százalékát is visszakaphatják hitelüknek a devizás autóhitelesek
2014-10-01 12:51:36
Közel 60 százalékát is visszakaphatják hitelüknek a devizás autóhitelesek

Közel 60 százalékát is visszakaphatják hitelüknek a devizás autóhitelesek

Az autóhitelek esetén jóval nagyobb volt az egyoldalú kamatemelés, mint a lakáshitelek esetén. Ezért arányosan nagyobb összeg járhat vissza nekik - írja a hvg.hu a Pénzcentrum számítása alapján.


Elég bátorítóan hangzik a Pénzcentrum számítása, amelyben egy 2007-ben, öt évre felvett (2012-ben lejárt) svájci frank alapú autóhitelt számoltak újra. Az oldal modellszámítása szerint, a jegybanki képlettel kalkulálva, meglepően magas, akár a felvett hitel 59 százalékát is elérő - esetükben 1,173 millió forintot jelentő - összeg is visszajárhat az ügyfélnek.

A visszajáró összeg mértéke alapvetően a következő tényezőkön múlik: az árfolyamrés mérete (mekkora volt az eltérés az MNB középárfolyamához lépest), a kamatemelés mértéke és időpontja, a hitelfelvétel időpontja, a futamidő, valamint a felvett összeg.

A magas összeg oka, elsősorban, hogy az autóhitelek esetén az egyoldalú kamatemelés mértéke jóval nagyobb volt, mint a lakáshiteleknél, így a visszajáró összeg is arányosan nagyobb lehet, mint jelzálog fedezetű hiteleknél.

A banknak automatikusan meg kell küldenie az elszámolást. Ám, az hogy a visszajáró összeghez mikor juthat hozzá a hitelezett, nagy részben múlik azon, hogy az érintett pénzintézet perben áll-e az állammal a devizahiteles-mentőcsomag miatt.

Utoljára frissítve: 2014-10-01 12:54:29

További híreink
Módosul a baranyai kormányablakok ügyfélfogadási ideje
A Baranya megyében működő járási kormányablakok, valamint a pécsi okmányiroda ügyfélfogadási ideje december 1-től módosul. Vége az este 8-ig nyitva tartó hivataloknak.
2014-11-26 14:48:51, Hírek, Hasznos Bővebben
Kisiklott egy vonat tolatás közben
Tolatás közben kisiklott négy teherkocsi a Baranya megyei Áta vasútállomáson. Személyi sérülés nem történt, az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják a Pécs és Villány...
2014-10-27 10:07:26, Hírek, Hasznos Bővebben
Szerdán ítéletidőnk lesz
Meneküljünk aluljáróba vagy zárt épületbe, ha erős szélbe kerülünk, kerüljük a fákat és az épületekről lelógó tárgyakat - figyelmeztet a katasztrófavédelem a szerdai viha...
2014-10-21 18:54:44, Hírek, Hasznos Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években ...
Bővebben >>